Verhalen uit de Haagweg

Mooie opdracht voor Kosters houtwerkplaats

Eerder dit jaar kreeg onze timmerman/meubelmaker Joost Koster (E10) de opdracht van de gemeente Leiden om iets te maken voor de wijk Bockhorst. Dit in het kader van het Project Hout Lokaal: van gerooide bomen iets nieuws maken en dat terugplaatsen.

In de wijk Bockhorst zijn vanwege de aanleg van de nieuwe fly-over in de Plesmanlaan nogal wat bomen gerooid. Als compensatie voor de overlast krijgt de buurt een kunstwerk terug van het gerooide populierenhout (abeel). Het eerste plan was om een tafel te bouwen, maar de buurt wilde liever een beeld.

En zo kwam het dat we deze nazomer eerst in de tuin, en later bij Kosters werkplaats, Merijn Tinga en Joost Haasnoot aan het werk zagen (en hoorden). Het twee en halve meter hoge houtsnijwerk met de titel ‘Pandora’, komt te staan op het grasveld bij de kruising Ravelingenstraat / Cruquiuslaan. De levensduur van populierenhout is beperkt, het beeldhouwwerk zal snel dienst gaan doen als insectenhotel.

“De straten in de wijk Bockhorst zijn vernoemd naar beroemde Leidse uitgevers Elsevier, Brill, Sijthoff, enz. Bock staat voor boek. Daarbij verwijst de naam natuurlijk ook naar een dier. Vandaar de bokkenkop.”