Verhalen uit de Haagweg

Lisa van der Heijden: poëtisch expressionisme

Helemaal onderin het pand van Haagweg4, bijna aan het einde van de gang die als aquarium beschilderd is, bevindt zich het atelier van Lisa van der Heijden. Lisa werkt hier elke dag. Haar atelier is licht en Lisa zelf past hier goed. Hoewel haar schilderijen vaak veel wit bevatten, zijn ze niet licht te noemen. Laag over laag ontstaan haar schilderijen intuïtief, alsof ze zichzelf steeds relativeert.

Vormen en kleuren schildert ze weer over, bedekt ze onder een dunne, geruststellende laag wit, tot het moment dat er een soort herinnering over is van emotie, wanhoop en melancholie. En droom je dit of is het echt? Heel ingetogen, maar daardoor niet minder krachtig. Integendeel. De randen van haar schilderijen zijn bijna altijd open. Het lijkt of de schilderijen er zelf voor gekozen hebben zich op het doek te laten zien, maar onzichtbaar in de ruimte doorlopen. Het is bijna onmogelijk onbewogen langs haar werk te lopen zonder de energie te voelen.

De serie waar Lisa nu aan werkt heet 'Erinnerte Zeichen' en is poëtisch expressionistisch te noemen. Vanuit een dominante vorm onderzoekt ze de grenzen van deze gedachten. Hiervoor gebruikt ze vooral de kleuren blauw, rood en wit. In het werk kun je emoties van verlies en gemis terug vinden. Tegelijkertijd overwint Van der Heijden, door dapper op zoek te gaan en zich niet meer over te geven aan wolken van vergetelheid. En de serie is gelukkig nog niet af.

Lisa van der Heijden is geboren in Duitsland en opgeleid aan de Vrije Academie in Den Haag. Haar werk is te zien bij Pulchri Studio in Den Haag en Ars Aemula Naturae in Leiden. Sinds 2011 werkt ze op de Haagweg. Ze houdt van de eenzaamheid van haar atelier in de kelder, maar ook van het contact met andere kunstenaars in het pand.