WORKSHOPS EN CURSUSSEN

Voor iedereen die creatief bezig wil zijn: op Haagweg 4 worden diverse cursussen en workshops gegeven door zeer ervaren kunstenaars. Kijk of er voor jou een inspirerende cursus is en leer op het atelier van de kunstenaar de kneepjes van het vak en maak kennis met nieuwe manieren van werken en denken.

Petra de Haas

Haagweg 4 C8
Telefoon: 0623321513
www.boetseerkunst.nl

Atelier boetseerkunst

Ontdek de magie van klei en geef je ideeën vorm tijdens de boetseerlessen van kunstenaar Petra de Haas. Zij geeft het hele jaar door workshops en cursussen boetseren in haar gezellige atelier op Haagweg 4 op dinsdag- of woensdagavonden van 19.30 - 21.30 uur.

Petra geeft ook workshops aan bedrijven of schoolklassen. Neem voor meer informatie contact op met Petra de Haas.

Bas Schollaardt

Haagweg 4 E12
Telefoon: 0643062789
verbeelding.tv/filmworkshop/

Filmen

Altijd al je eigen film willen maken? Filmmaker Bas Schollaardt maakt het mogelijk: je schrijft samen met een groepje aan een script, dan wordeb de rollen verdeeld. Wie wordt de cameraman, de regisseur en wie de acteurs? Met een professionele camera ga je zelf aan de slag!

De filmworkshop wordt ingezet als communicatietraining en teambuilding voor bedrijven of vriendengroep. De film wordt professioneel gemonteerd en direct bekeken of later toegezonden. Om in korte tijd een film te maken moet je goed organiseren, communiceren, rollen verdelen en samenwerken. Het versterkt de saamhorigheid binnen een groep, is ideaal voor teambuilding maar vooral heel erg leuk.

Tineke Jacobs

Haagweg 4 A2
Telefoon: 06-48656511
www.tinekejacobs.com/

Collages maken voor speciale gelegenheden

WORKSHOP GESCHILDERDE COLLAGE

Naar aanleiding van een speciale gebeurtenis, feest, jubileum, nagedachtenis, of gewoon 'voor zomaar’. Een workshop waarbij u schildert, tekent en plakt (de collage). Meegenomen foto’s en/of kopiën kunnen ook worden omgezet in een collage. Ieder schildert/tekent/plakt individueel of er wordt een groepswerk gemaakt. Bijzonder is dat u het onderwerp van tevoren zelf kan bepalen! Als u dat niet wilt: laat u verrassen! U kunt kiezen uit: natuur, architectuur, kunst, muziek, of een heel specifiek onderwerp (van tevoren overleg). Geschikt voor intieme kleine groepjes en/of grotere groepen.

Workshops zijn in overleg op elke dag/avond ook in het weekend af te spreken. De duur van de workshop is (vanaf) 1,5 uur.

Workshop kosten 27,50 euro pp vanaf vijf personen. Prijs inclusief inclusief materiaal, koffie/thee en iets lekkers.

Tekenen en schilderen aan de Leidse Academie

De docenten aan de Leidse Academie leveren maatwerkprogramma's. Iedere cursist kan zelf aangeven wat hij of zij leren en maken. Op basis hiervan wordt een eigen programma gemaakt. De nadruk ligt op het ontdekken van een eigen manier van werken; het vinden van een eigen stijl en techniek.

Onder deskundige begeleiding van Rudolf Smeets maak je je eigen werk in houtskool, pastel, acryl, olieverf of zelfs in lood of zilverstift.

De eerstvolgende cursus is de Zomercursus. Kijk op de website voor details.

Hans Bonte

Haagweg, Theehuis A10
Telefoon: 06-53993231
www.bontemotief.nl/

Schilderen in olieverf

In zijn bijzondere atelier - het voormalige theehuis in de tuin van Haagweg 4 - assisteert kunstenaar Hans Bonte zijn cursisten bij het maken van een olieverfschilderij. Zijn specialiteit ligt in het maken van portretten, maar ieder ander onderwerp is mogelijk. Aan bod komen compositie, tekening, kleur, donker en licht. De bedoeling is om zelf penselen, doek en verf mee te nemen maar het gebruik van op het atelier aanwezige materialen is toegestaan.

Kinderen

Op woensdagmiddag geeft Hans teken- en schilderles aan kinderen tot ongeveer 13 jaar. Ze tekenen onafhankelijk van elkaar verschillende dingen die ze zelf uitkiezen en worden door de kunstenaar stap voor stap begeleid bij het verbeteren van hun techniek.

Neem contact op om te informeren of er plaats is in een van de groepen. De eerste keer is een gratis proefles.

Sonja Hunefeld

Haagweg 4 H6
Telefoon: 0622840496
odinski.com/cursus-goudsmeden/

Goud- en zilversmeden

Altijd al je eigen sieraad willen maken? Dan kan je terecht bij Sonja Hunefeld op Haagweg 4H6. Onervaren cursisten beginnen met 2 introductielessen om te leren zagen, vijlen en branden van onedel materiaal. In de daaropvolgende 3 lessen maak je eerste eigen zilveren of gouden sieraad.

Neem contact op met Sonja en informeer naar de mogelijkheden, ook voor groepen en ervaren edelsmeden.

Bernadette Drenth

Lentelokaal op de Haagweg
Telefoon: 0612243188

Moedergroep Naaicursus

Vanaf maandag 9 april starten wij een nieuwe moedergroep. Tijdens de bijeenkomsten ontmoet je andere (aanstaande) moeders uit Leiden en maak je binnen een aantal weken je baby uitzet of kindergarderobe compleet. De lessen zijn zowel voor beginners als meer ervaren naaisters. In het mooie Lentelokaal van Haagweg 4 Leiden staan naaimachines, koffie en thee voor je klaar. De nadruk ligt op zowel het leren als het maken van nieuwe contacten.

BIJ BEA is een samenwerking tussen TEX&uitleg (Bernadette Drenth) en MamaNijn (Anna van Schelven).

Waar en wanneer

Iedere maandagochtend en -middag vanaf 9 april m.u.v. de schoolvakanties van 10 tot 12 uur of van 12 tot 14 uur. Lentelokaal Haagweg 4 F7 2311 AA Leiden

Prijs

Introductieprijs is €125,- voor 9 bijeenkomsten.

Aanmelden

aanmelden@bij-bea.nl | 0612243188 (Bernadette) | www.facebook.com/BijBea

Lucienne Fabriek

Haagweg 4 G01
Telefoon: 06-20601326
www.lucearts.nl

Portretschilderen

Op 27 januari, 24 februari en 24 maart geeft Lucienne Fabriek drie cursussen portretschilderen.

Zaterdagochtend van 9.30 tot 13 uur leer je hoe je een portret opzet, de basics, de techniek, naar een foto of naar een echt model!

Lokatie: Haagweg 4 G01 Prijs: € 35 (incl acrylverf, koffie, thee, koek)

Tineke Jacobs

Buiten of op Haagweg4 A2
Telefoon: 0648656511
www.tinekejacobs.com

Buiten Tekenen

Kunstenaar Tineke Jacobs, beeldend kunstenares en bevoegd docent beeldend met 30 jaar, ervaring heeft haar atelier op Haagweg4 A2, maar neemt haar cursisten graag mee naar buiten voor teken- en schilderlessen. Hieronder meer informatie over de workshops en cursussen.

Tekenen op diverse manieren: korte cursus van 4 x op de maandagavond atelier A2 Bloc 1: 19- 26 maart - 9 -16 april | Bloc 2: 14-21 mei - 28 mei - 4 juni | Tussentijds aanschuiven is mogelijk.

Korte 'een op een' cursus Voor jongeren en volwassenen. 5 lessen in 3 maanden. Voor wensen, inhoud en specifieke techniek en advies op maat.

Straatjes en interieur tekenen Kunstenaars Gerard Schoemaker en Tineke Jacobs nemen deelnemers de stad in om straatjes, doorkijkjes en andere bijzondere stadsdetails te tekenen. Gelet wordt op bijzondere standpunten, sfeer, compositie, motoriek, handschrift en materiaalbeheersing. Er wordt rekening gehouden met het weer.Zie agenda.

Buitenworshops natuur Een korte en een dagdeelversie. Kunstenaars en docenten Tineke Jacobs en/of Gerard Schoemaker nemen je mee op avontuur om te tekenen-te schilderen - en om combinaties te maken. We trekken door de polder, de duinen of Leidse parken om te tekenen wat je ziet en je met divers materiaal te laten verrassen.

Onderwijs workshops en projecten / teambuilding op maat Nieuwschierig naar de mogelijkheden? Neem contact met Tineke voor meer informatie.

Check de website of neem contact op voor meer details over de bovenstaande cursussen en worshops.

Bonbons maken

Wat is heerlijker dan een workshop over chocola? In deze workshop die wordt georganiseerd door het bedrijf Groepswijzer op Haagweg 4 leer je niet alleen bonbons maken, maar kan je je ook buigen over de kunst van het verpakken, want goede chocola verdient een krans!

Op een sfeervolle locatie aan de rand van Leiden leer je in twee en half uur tijdens een smakelijke workshop alles over chocoladebonbons en maak je een bonbonnière, bonbons en fraaie verpakking om je bonbons mee naar huis te nemen. Kijk voor meer informatie, kosten en data op de website.

Lyda Bekkers

Atelier Schilderfactory
Telefoon: 0715121937
www.schilderfactory.nl/workshops.htm

Schilderfactory

Back to basic, geen computers of bewegend beeld, slechts kwasten, verf en doek. Proef de sfeer van een schilderworkshop of complete cursus bij kunstenaar Lyda Bekker.

Een schilderworkshop bij de SchilderFactory duurt over het algemeen een dagdeel (2,5 tot 3 uur). Meestal maakt elke deelnemer een individueel schilderij, ook kunt u met een groep aan één groot doek werken. Dankzij de aanwijzingen en tips van de docent(en) wordt een vrolijk en dynamisch schilderij gemaakt.

Kijk voor alle mogelijkheden op de website en vraag een offerte aan.

Colourcastle

Haagweg 4, Lokaal C12
Telefoon: 0614594636
www.colourcastle.nl

Graffiti

De graffitiworkshop zorgt voor plezier, enthousiasme, creatie, samenwerking en teambuilding. In 2 uur maken jij en je vrienden, collega’s, medestudenten of klasgenoten kennis met de basis van graffiti. Je leert alles over de geschiedenis van deze kunstvorm en je leert de skills van het spuiten om samen een echt kunstwerk te maken dat je mee naar huis mag nemen.

De graffiti workshops geven we op scholen, bij een bedrijf of op de binnenplaats van Haagweg 4. Verder kent Nederland ruim 40 plekken waar je legaal graffiti kan spuiten en waar wij de workshop kunnen geven. De workshop duurt ongeveer 2 uur. Kijk voor meer informatie onze website.

Glas

Een beeld maken in glas, werken aan de ontwikkeling van je eigen beeldtaal, een nieuwe uitdaging aangaan, meer verdieping in je werk, het kan in het atelier van Fleur van den Berg bij de cursussen GLAS & MEER en BEELDEND. In september starten de nieuwe lesblokken.

Fleur van den Berg studeerde zowel aan de Koninklijke Academie in Den Haag als aan de Rietveld in Amsterdam. Ze heeft zich gespecialiseerd in glas. Haar cursussen zijn inspirerend en onmisbaar voor wie met glas wil werken.

Alle informatie over inschrijven, data en kosten vind je hier.

Najaarscursus boetseren/ beeldhouwen bij Jeroen Spijker

Op donderdagavond 20 september start de wekelijks doorlopende cursus beeldhouwen/boetseren bij jeroen Spijker in het Ontwikkelatelier op Haagweg 4 E8. De cursus betreft 10 aaneengesloten lessen op donderdagavonden van 19.30 tot 22.00 uur. Bij voldoende belangstelling wordt de cursus vervolgd met weer 10 lessen. De lessen zijn individueel gericht. In goed overleg kijken we samen naar wat u graag wilt en proberen dat letterlijk vorm te geven.

Deze cursus is zowel geschikt voor beginners als (ver)gevorderden. De cursus wordt gegeven door beeldhouwer en kunsthistoricus Jeroen Spijker. Het cursusbedrag is € 265,- incl. 21% btw en koffie/thee. Er zijn bokken beschikbaar, u dient zelf voor materiaal te zorgen. Mocht u hier vragen over hebben op de website www.jeroenspijker.nl staat meer informatie (kopje cursussen). Via deze pagina kunt u zich aanmelden.

Pollie Hogenboom

Haagweg 4 C9
Telefoon: 06 26202389
www.vrolijkerschrijven.nl

Vrolijker Schrijven voor kinderen

Hulp voor kinderen die moeite hebben met leren schrijven. Een krampachtig of onleesbaar handschrift kan veel frustraties opleveren. Als een kind op school sneller moet schrijven dan het kan, schrijft het soms zó gespannen dat het kramp in de handen krijgt, of last van arm en schouder. Met de methode Vrolijker Schrijven krijgt het kind op een speelse en creatieve manier weer plezier in schrijven.

Er wordt een-op-een gewerkt zodat ieder kind de volle aandacht krijgt Voorop staat het gevoel, ontspanning in de bewegingen geven ontspanning in het hoofd. De schrijfbewegingen worden uitvergroot, herhaald en met diverse materialen uitgevoerd. Het kind oefent bijna ongemerkt belangrijke coördinerende bewegingen en de samenwerking van de linker- en rechterhersenhelft, die bij het leren schrijven zo belangrijk is, wordt hierbij gestimuleerd. Dat Pollie Hogenboom ook beeldend kunstenaar is speelt hierbij een belangrijke rol.

Vrolijker Schrijven wordt gegeven door Pollie Hogenboom in haar atelier Haagweg 4 C9 en door Astrid Vlasman die haar atelier in de Kaasmarktschool heeft. Duur: 10-12 keer een uur per week/twee weken Tarief: €30,- per uur.

Mirèse Mudde

Haagweg 4 G01
Telefoon: 06 29201669
www.miresemudde.nl

Portret boetseren

Hoe wordt mijn portret/kop ook een goed beeld?

Om een goed portret te kunnen maken, verkennen we eerst het model: welke beleving hebben we bij de persoon, wat zijn de bijzonderheden. Hoe brengen we dat in beeld? Kortom: hoe vertaal je beleving naar vorm. Dat heeft te maken met compositie en aandacht voor de essentie: wat raakt de kern? Daarnaast, hoe ‘bouw’ je kop zodat een plastische vorm ontstaat?

In 6 lessen laat kunstenaar Mirese Mudde haar cursisten - maximaal 4 per groep - een goed portret maken door anders te kijken en te letten op vlakken, richtingen en de grote vormen. De portretten/koppen worden gemaakt in chamotte-klei zodat de kop daarna kan worden gebakken. De cursussen/workshops starten steeds in februari en in september.

Tekenen en schilderen op de Vrije Academie Leiden

WIL JE LEREN TEKENEN EN SCHILDEREN? DAN IS DE VRIJE ACADEMIE LEIDEN PERFECT VOOR JOU!

In deze cursus leer je stap voor stap de technieken die nodig zijn voor het maken van je eigen tekening of schilderij in olie- of acrylverf. Vorm, kleur en compositie komen allemaal aan bod tijdens de cursus die wordt gegegeven door de bekende kunstenaar Hans de Bruijn. Het aantal deelnemers is beperkt waardoor individuele begeleiding gewaarborgd is.

Voor wie. De Vrije Academie is voor iedereen die op zijn eigen niveau, techniek en onderwerp les wil krijgen. De techniek is vrij. Doel is om je eigen creativiteit en handschrift te ontwikkelen.

Kom naar de Vrije Academie en leer kijken met een ‘Schildersoog’!