WORKSHOPS EN CURSUSSEN

Voor iedereen die creatief bezig wil zijn: op Haagweg 4 worden diverse cursussen en workshops gegeven door zeer ervaren kunstenaars. Kijk of er voor jou een inspirerende cursus is en leer op het atelier van de kunstenaar de kneepjes van het vak en maak kennis met nieuwe manieren van werken en denken.

Tineke Jacobs

Haagweg 4 A2
Telefoon: 06-48656511
www.tinekejacobs.com/

Beeldend weekend avontuur voor volwassenen

1 x per maand een weekend een avontuur waarin je experimenteert, een techniek beter onder de knie krijgt, en doelgericht aan de slag gaat. Wat ga je doen? Ontwerpen, tekenen, schilderen, 3d werken. Het uitgangspunt is per weekend verschillend. Het doel is verdieping en een stap verder komen. Gedurende het weekend is veel ruimte voor plezier, uitdagingen en ‘mislukkingen’. Tekeningen, een schilderij, collages, foto’s, combinaties, objecten: veel is mogelijk! Op stap in de stad, en/of de natuur kan een onderdeel zijn.

Tineke is beeldend kunstenaar, vakdocent en heeft ruim 30 jaar ervaring in het begeleiden van kids, jongeren en volwassenen. Ze is gespecialiseerd in ‘een op een’, teambuilding en het zien en begeleiden van mogelijkheden; onder andere in het Museum van Volkenkunde, haar atelier en in de natuur. Voor kleine en grote groepen (extra begeleiding). Je kunt je ook individueel inschrijven: het liefst uiterlijk 1 week vooraf.

Tijd: zaterdag 10–12 uur + zondag 11-16 uur.
Data: Oktober 13 + 14, November 10 + 11 en December 15 + 16. Ook in 2019: meestal het 2e weekend van de maand. Prijs weekend: E85 inclusief basismateriaal, koffie, thee, iets lekkers. /3 maanden inschrijven = E240 Meenemen: berichtje na inschrijving. Aanmelden: kunstenbuitenworkshops@gmail.com

Sonja Hunefeld

Haagweg 4 H6
Telefoon: 0622840496
odinski.com/cursus-goudsmeden/

Goud- en zilversmeden

Altijd al je eigen sieraad willen maken? Dan kan je terecht bij Sonja Hunefeld op Haagweg 4H6. Onervaren cursisten beginnen met 2 introductielessen om te leren zagen, vijlen en branden van onedel materiaal. In de daaropvolgende 3 lessen maak je eerste eigen zilveren of gouden sieraad.

Neem contact op met Sonja en informeer naar de mogelijkheden, ook voor groepen en ervaren edelsmeden.

Beeldhouwcursus Jeroen Spijker

In het Ontwikkelingsatelier Haagweg 4 E8 start beeldhouwer Jeroen Spijker 2 cursussen Boetseren en beeldhouwen.

1) Cursus boetseren en beeldhouwen op dinsdagavond van 19.30 uur tot 22.00 uur. Start op 17 september 2019. Deze cursus staat open voor beginners en (ver)gevorderden. Bokken zijn aanwezig. De kosten voor de 10 aaneengesloten lessen zijn € 265,00. Meer informatie op de website, hier staan ook de voorwaarden. De lessen worden gegeven door beeldhouwer en kunsthistoricus Jeroen Spijker. Hij is tevens verbonden als (cursus)docent aan Webster University, Universiteit Leiden en Hogeschool Leiden.

2) Cursus boetseren en beeldhouwen op donderdagavond van 19.30 uur tot 22.00 uur. Start 19 september 2019. Deze cursus staat open voor beginnners en (ver)gevorderden. Bokken zijn aanwezig. De kosten voor de 10 aaneengesloten lessen zijn € 265,00. Meer informatie op de website, hier staan ook de voorwaarden. De lessen worden gegeven door beeldhouwer en kunsthistoricus Jeroen Spijker. Hij is tevens verbonden als (cursus)docent aan Webster University, Universiteit Leiden en Hogeschool leiden

Hans Bonte

Haagweg, Theehuis A10
Telefoon: 06-53993231
www.bontemotief.nl/

Schilderen in olieverf

In zijn bijzondere atelier - het voormalige theehuis in de tuin van Haagweg 4 - assisteert kunstenaar Hans Bonte zijn cursisten bij het maken van een olieverfschilderij. Zijn specialiteit ligt in het maken van portretten, maar ieder ander onderwerp is mogelijk. Aan bod komen compositie, tekening, kleur, donker en licht. De bedoeling is om zelf penselen, doek en verf mee te nemen maar het gebruik van op het atelier aanwezige materialen is toegestaan.

Kinderen

Op woensdagmiddag geeft Hans teken- en schilderles aan kinderen tot ongeveer 13 jaar. Ze tekenen onafhankelijk van elkaar verschillende dingen die ze zelf uitkiezen en worden door de kunstenaar stap voor stap begeleid bij het verbeteren van hun techniek.

Neem contact op om te informeren of er plaats is in een van de groepen. De eerste keer is een gratis proefles.

Bas Schollaardt

Haagweg 4 E12
Telefoon: 0643062789
verbeelding.tv/filmworkshop/

Filmen

Altijd al je eigen film willen maken? Filmmaker Bas Schollaardt maakt het mogelijk: je schrijft samen met een groepje aan een script, dan wordeb de rollen verdeeld. Wie wordt de cameraman, de regisseur en wie de acteurs? Met een professionele camera ga je zelf aan de slag!

De filmworkshop wordt ingezet als communicatietraining en teambuilding voor bedrijven of vriendengroep. De film wordt professioneel gemonteerd en direct bekeken of later toegezonden. Om in korte tijd een film te maken moet je goed organiseren, communiceren, rollen verdelen en samenwerken. Het versterkt de saamhorigheid binnen een groep, is ideaal voor teambuilding maar vooral heel erg leuk.

Fleur van den Berg

Haagweg 4, A5
Telefoon: 0623914740
www.fleurvandenberg.nl/

CREATIEVE CURSUS BEELDEND

De cursus beeldend is gericht op materialen, techieken en de eigen beeldende ontwikkeling van de cursist. Het doel is materialen (her)ontdekken en combineren, elkaar inspireren en kennis opdoen. Je gaat je eigen beeldende ontwikkeling in kaart brengen, onderzoeken wat jou fascineert. Met deze kennis ga je dan in de lessen weer dingen maken.

We vinden een goede sfeer belangrijk en drinken ook samen thee en koffie. Minimaal een keer per jaar bezoeken we gezamenlijk een expositie of beeldentuin.

Komend seizoen is het thema ‘...BEELD’. Je kunt zelf invulling geven aan het thema door te kiezen wat je wilt onderzoeken. Denk aan: beeld, evenbeeld, tegenbeeld, zelfbeeld, spiegelbeeld, ontbeeld, buiten beeld, in beeld, verbeeld, lichtbeeld....enz.

Materialen en thema's zijn: alginaat, constructies, mallen maken om iets af te vormen, acrylic one, huid maken

Wil je meer informatie over de lesinvulling stuur me gerust een mail.

WANNEER 16 donderdagen van 19.30 – 22.00 uur. Periode: eind september tot begin mei.

KOSTEN 360 euro inclusief BTW en klein materiaalgebruik. De lessen worden in 3 termijnen gefactureerd. Grote materialen worden apart afgerekend, die koop ik in per thema en naar behoefte.

Fleur van den Berg studeerde glasvormgeving op de Rietveldacademie in Amsterdam en Textiel monumentaal op de Koninklijke Academie in Den Haag. Alle informatie, data, kosten en inschrijven, vind je hier.

Tekenen en schilderen op de Vrije Academie Leiden

WIL JE LEREN TEKENEN EN SCHILDEREN? DAN IS DE VRIJE ACADEMIE LEIDEN PERFECT VOOR JOU!

In deze cursus leer je stap voor stap de technieken die nodig zijn voor het maken van je eigen tekening of schilderij in olie- of acrylverf. Vorm, kleur en compositie komen allemaal aan bod tijdens de cursus die wordt gegegeven door de bekende kunstenaar Hans de Bruijn. Het aantal deelnemers is beperkt waardoor individuele begeleiding gewaarborgd is.

Voor wie. De Vrije Academie is voor iedereen die op zijn eigen niveau, techniek en onderwerp les wil krijgen. De techniek is vrij. Doel is om je eigen creativiteit en handschrift te ontwikkelen.

Kom naar de Vrije Academie en leer kijken met een ‘Schildersoog’!

Mirèse Mudde

Haagweg 4 G01
Telefoon: 06 29201669
www.miresemudde.nl

Portret boetseren

Hoe wordt mijn portret/kop ook een goed beeld?

Om een goed portret te kunnen maken, verkennen we eerst het model: welke beleving hebben we bij de persoon, wat zijn de bijzonderheden. Hoe brengen we dat in beeld? Kortom: hoe vertaal je beleving naar vorm. Dat heeft te maken met compositie en aandacht voor de essentie: wat raakt de kern? Daarnaast, hoe ‘bouw’ je kop zodat een plastische vorm ontstaat?

In 6 lessen laat kunstenaar Mirese Mudde haar cursisten - maximaal 4 per groep - een goed portret maken door anders te kijken en te letten op vlakken, richtingen en de grote vormen. De portretten/koppen worden gemaakt in chamotte-klei zodat de kop daarna kan worden gebakken. De cursussen/workshops starten steeds in februari en in september.

Colourcastle

Haagweg 4, Lokaal C12
Telefoon: 0614594636
www.colourcastle.nl

Graffiti

De graffitiworkshop zorgt voor plezier, enthousiasme, creatie, samenwerking en teambuilding. In 2 uur maken jij en je vrienden, collega’s, medestudenten of klasgenoten kennis met de basis van graffiti. Je leert alles over de geschiedenis van deze kunstvorm en je leert de skills van het spuiten om samen een echt kunstwerk te maken dat je mee naar huis mag nemen.

De graffiti workshops geven we op scholen, bij een bedrijf of op de binnenplaats van Haagweg 4. Verder kent Nederland ruim 40 plekken waar je legaal graffiti kan spuiten en waar wij de workshop kunnen geven. De workshop duurt ongeveer 2 uur. Kijk voor meer informatie onze website.

Lyda Bekkers

Atelier Schilderfactory
Telefoon: 0715121937
www.schilderfactory.nl/workshops.htm

Schilderfactory

Back to basic, geen computers of bewegend beeld, slechts kwasten, verf en doek. Proef de sfeer van een schilderworkshop of complete cursus bij kunstenaar Lyda Bekker.

Een schilderworkshop bij de SchilderFactory duurt over het algemeen een dagdeel (2,5 tot 3 uur). Meestal maakt elke deelnemer een individueel schilderij, ook kunt u met een groep aan één groot doek werken. Dankzij de aanwijzingen en tips van de docent(en) wordt een vrolijk en dynamisch schilderij gemaakt.

Kijk voor alle mogelijkheden op de website en vraag een offerte aan.

Tineke Jacobs

Haagweg 4 A2
Telefoon: 06-48656511
www.tinekejacobs.com/

Workshop of cursus collages maken

Workshop geschilderde collage

Naar aanleiding van een speciale gebeurtenis, feest, jubileum, nagedachtenis, of gewoon 'voor zomaar’. Een workshop waarbij u schildert, tekent en plakt (de collage). Meegenomen foto’s en/of kopiën kunnen ook worden omgezet in een collage. Ieder schildert/tekent/plakt individueel of er wordt een groepswerk gemaakt. Bijzonder is dat u het onderwerp van tevoren zelf kan bepalen! Als u dat niet wilt: laat u verrassen! U kunt kiezen uit: natuur, architectuur, kunst, muziek, of een heel specifiek onderwerp (van tevoren overleg). Geschikt voor intieme kleine groepjes en/of grotere groepen. Groepsaamelding is vanaf 200E inclusief materiaal.

Cursus collage ontwerpen

Het ontwerp ‘in het klein’: de uitwerking kan groot zijn. Je werkt op divers formaat, op verschillende ondergronden en wel of niet met verf- en tekenmateriaal. De cursus is toegankelijk voor iedereen.

Aanvang is 17 oktober t/m lente 2019 en zal plaatsvinden op de woensdag avond. Latere aanvang is mogelijk. Per blok van 6 lessen wordt 195E gevraagd inclusief collage-, teken- en schildermateriaal, doek en papier.

Check de website of neem contact op voor meer details over de bovenstaande cursus en worshop. Mail: tineke.jacobs@gmail.com

Pollie Hogenboom

Haagweg 4 C9
Telefoon: 06 26202389
www.vrolijkerschrijven.nl

Vrolijker Schrijven voor kinderen

Hulp voor kinderen die moeite hebben met leren schrijven. Een krampachtig of onleesbaar handschrift kan veel frustraties opleveren. Als een kind op school sneller moet schrijven dan het kan, schrijft het soms zó gespannen dat het kramp in de handen krijgt, of last van arm en schouder. Met de methode Vrolijker Schrijven krijgt het kind op een speelse en creatieve manier weer plezier in schrijven.

Er wordt een-op-een gewerkt zodat ieder kind de volle aandacht krijgt Voorop staat het gevoel, ontspanning in de bewegingen geven ontspanning in het hoofd. De schrijfbewegingen worden uitvergroot, herhaald en met diverse materialen uitgevoerd. Het kind oefent bijna ongemerkt belangrijke coördinerende bewegingen en de samenwerking van de linker- en rechterhersenhelft, die bij het leren schrijven zo belangrijk is, wordt hierbij gestimuleerd. Dat Pollie Hogenboom ook beeldend kunstenaar is speelt hierbij een belangrijke rol.

Vrolijker Schrijven wordt gegeven door Pollie Hogenboom in haar atelier Haagweg 4 C9 en door Astrid Vlasman die haar atelier in de Kaasmarktschool heeft. Duur: 10-12 keer een uur per week/twee weken Tarief: €30,- per uur.

Tekenen en schilderen aan de Leidse Academie

De docenten aan de Leidse Academie leveren maatwerkprogramma's. Iedere cursist kan zelf aangeven wat hij of zij leren en maken. Op basis hiervan wordt een eigen programma gemaakt. De nadruk ligt op het ontdekken van een eigen manier van werken; het vinden van een eigen stijl en techniek.

Onder deskundige begeleiding van Rudolf Smeets maak je je eigen werk in houtskool, pastel, acryl, olieverf of zelfs in lood of zilverstift.

De eerstvolgende cursus is de Zomercursus. Kijk op de website voor details.

Tineke Jacobs

Buiten of op Haagweg4 A2
Telefoon: 0648656511
www.tinekejacobs.com

Buiten Tekenen

Kunstenaar Tineke Jacobs, beeldend kunstenares en bevoegd docent beeldend met 30 jaar, ervaring heeft haar atelier op Haagweg4 A2, maar neemt haar cursisten graag mee naar buiten, en zelfs naar musea, voor teken- en schilderlessen. Hieronder meer informatie over de workshops en cursussen.

Straatjes en interieur tekenen Het hele jaar door neemt kunstenaar Tineke Jacobs je mee de stad in om straatjes, doorkijkjes en andere bijzondere stadsdetails te tekenen. Gelet wordt op bijzondere standpunten, compositie, motoriek, handschrift en materiaalbeheersing. Bij slecht weer schakelen we over naar het interieur van Leidens meest interessante gebouwen. Groepsaamelding tot 5 personen is 100E. Grotere groepen zijn mogelijk op aanvraag.

Buitenworshops natuur Het hele jaar door neemt kunstenaar Tineke Jacobs je de polder, het duinlandschap of Leidse parken in om te tekenen en te schilderen. Wanneer het weer dit niet toestaat zijn er mogelijkheden in de Hortus Botanicus te Leiden (excl. toegang) en in de omgeving van Noordwijk. Groepsaanmelding is vanaf 150E. Individueel kunt u op de wachtlijst geplaatst worden.

Onderwijs workshops en projecten / teambuilding op maat Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Neem contact met Tineke voor meer informatie.

Check de website of neem contact op voor meer details over de bovenstaande cursussen en worshops. Mail: kunstenbuitenworkshops@gmail.com / tineke.jacobs@gmail.com

Petra de Haas

Haagweg 4 C8
Telefoon: 0623321513
www.boetseerkunst.nl

Atelier boetseerkunst

Ontdek de magie van klei en geef je ideeën vorm tijdens de boetseerlessen van kunstenaar Petra de Haas. Zij geeft het hele jaar door workshops en cursussen boetseren in haar gezellige atelier op Haagweg 4 op dinsdag- of woensdagavonden van 19.30 - 21.30 uur.

Petra geeft ook workshops aan bedrijven of schoolklassen. Neem voor meer informatie contact op met Petra de Haas.

Fleur van den Berg

Haagweg 4, A5
Telefoon: 0623914740
www.fleurvandenberg.nl/

Glas en Meer

Een beeld maken in glas, werken aan de ontwikkeling van je eigen beeldtaal, een nieuwe uitdaging aangaan, meer verdieping in je werk, het kan in het atelier van Fleur van den Berg bij de cursus GLAS & MEER; een cursus voor beginners, gevorderden en kunstenaars, die willen werken met glas. Je kunt in het atelier leren fusen en malsmelten. Je krijgt individuele begeleiding bij je eigen project. Losse lessen zijn mogelijk en je kan altijd instromen. Maximaal 8 deelnemers. In oktober starten de nieuwe lesblokken.

Fleur van den Berg studeerde zowel aan de Koninklijke Academie in Den Haag als aan de Rietveld in Amsterdam. Ze heeft zich gespecialiseerd in glas. Haar cursussen zijn inspirerend en onmisbaar voor wie met glas wil werken.

Alle informatie over inschrijven, data en kosten vind je hier.

Bonbons maken

Wat is heerlijker dan een workshop over chocola? In deze workshop die wordt georganiseerd door het bedrijf Groepswijzer op Haagweg 4 leer je niet alleen bonbons maken, maar kan je je ook buigen over de kunst van het verpakken, want goede chocola verdient een krans!

Op een sfeervolle locatie aan de rand van Leiden leer je in twee en half uur tijdens een smakelijke workshop alles over chocoladebonbons en maak je een bonbonnière, bonbons en fraaie verpakking om je bonbons mee naar huis te nemen. Kijk voor meer informatie, kosten en data op de website.